maanantai 7. joulukuuta 2015

Lime-mansikka kuppikakut

Mikä olisi näppärämpi juhlaruoka kuin supersuloiset kuppikakut? Ne ovat näppärän kokoisia, niistä saa pienellä vaivalla todella kauniita ja makuvaihtoehtoja on niin monta kuin ehtii keksiä. Nämä lime-mansikka kuppikakkuset olivat syntymäpäiväjuhlieni mainio herkku ja ne saivat kovasti kiitosta.

Maut toivat ripauksen kesää synkän marraskuun keskelle ja ulkonäkö muistutti hieman sieviä kukkasia. En ole aiemmin kuorruttanut kuppikakkuja tyllan ja pursotinpussin kanssa, mutta mielestäni ne onnistuivat kohtalaisen hyvin ensikertalaiselta.


Lime-mansikka kuppikakut

215 g jauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
135 g huoneenlämpöistä piimää
1 tl vanilja-aromia
127 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä
300 g sokeria
3 limen kuori raasteena
50 g munia
40g keltuaisia
200 g valkosuklaata pieniksi paloiksi rouhittuna

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Siivilöi kulhoon jauho, leivinjauhe ja ruokasooda. Lisää suola. Aseta sivuun.

Yhdistä piimä ja vanilja-aromi pienessä kuljossa ja aseta sivuun.

Yhdistä voi ja sokeri, sekoita sähkövispilällä kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää limenkuoriraaste ja sekoita. Lisää seokseen kokonaiset munat samalla keskitasolla vatkaten. Vatkaa taikinaa kunnes seos on hyvin sileää. Lisää sitten keltuaiset vatkaten keskiteholla mukaan seokseen.

Lisää kuivat aineet (neljässä osassa) vuorotellen vanilja-piimäseoksen kanssa (kolmessa osassa), aloittaen ja lopettaen kuivilla aineilla. Sekoita ne taikinaan käsin nuolijalla ripeästi. Lisää rouhittu valkosuklaa taikinaan ja sekoita.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista noin 20-25 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua ensimmäisten 20 minuutin aikana. Testaa tikulla taikinan kypsyys. Anna jäähtyä sen ajan kun valmistat kuorrutteen.

Mansikka kuorrute

38 g sokeria
38 g sokeria
63 g munan keltuaisia
75 g täysmaitoa
200 g suolatonta voita, huoneenlämpöisenä ja 1cm paloiksi leikattuna
1 dl kuohukermaa vatkattuna
20 g mansikkajauhetta (mikäli et löydä jauhetta, voit tehdä sitä tehosekoittimella kuivatuista mansikoista)

Vatkaa 38 g sokeria ja keltuaiset yhteen, aseta sivuun.

Yhdistä loput 38 g sokeria ja maito pienessä kattilassa. Aseta keskilämmölle ja sekoita koko ajan kunnes maito alkaa melkein kiehua. Poista levyltä ja sekoita jatkuvasti. Kaada se munasokeri-seokseen.

Kaada seos takaisin kattilaan ja aseta levylle keskilämmölle. Vatkaa jatkuvasti kunnes seos kevyesti poreilee. Anna poreilla minuutin ajan, vähentäen tarvittaessa lämpöä, ettei se juoksetu. Seoksen tulisi olla paksua.

Siivilöi seos kulhoon. Vatkaa keskiteholla 8 minuuttia, kunnes seos on jäähtynyt. Lisää voi muutama pala kerrallaan. Sen jälkeen lisää kermavaahto ja mansikkajauhe. Sekoita kunnolla, kunnes tasaista. Anna seoksen olla tarvittaessa jääkaapissa, jos se on liian juoksevaa.

Lusikoi kuorrute pursotinpussiin ja kuorruta kuppikakut.


Nautiskele!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti